
- przez Julia Morgała
Ilość: 1 os. Czas: 40-45 min
Składniki:
- 1 duży ziemniak
- 1/8 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki cayenne
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ¼ szklanki rozdrobnionych świeżych pomidorów
- ½ łyżeczki mąki
- ½ łyżeczki octu
- olej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok. 3 centymetrową.
- Wrzucić do garnka z wodą i gotować na dużym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować odstawić po ok. 5- 8 minutach. Ziemniaki smażyć na głębokim tłuszczu i gdy się zezłocą, odstawić na papier aby odsączyć je z tłuszczu.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Dodać szczyptę soli.
- Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać pokrojony czosnek, papryczki cayenne, paprykę w proszku, sól i cukier do smaku.
- Gdy cebula i czosnek się zezłoci, dodać rozdrobnione pomidory i gotować sos przez 5 minut, aż zredukuje się odpowiednio.
- Do połowy szklanki wody dodać mąkę. Wymieszać dokładnie by nie powstały grudki mąki.
- Wodę z mąką dodać do sosu i gotować przez kilka minut, aż będzie odpowiednio gęsty.
- Całość zmiksować na gładką masę i odstawić.
- Ziemniaki podawać z sosem w temperaturze pokojowej.