Patatas Bravas

Ilość: 1 os. Czas: 40-45 min

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
  • 1/8 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cayenne
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ¼ szklanki rozdrobnionych świeżych pomidorów
  • ½ łyżeczki mąki
  • ½ łyżeczki octu
  • olej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • woda

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok. 3 centymetrową.
  2. Wrzucić do garnka z wodą i gotować na dużym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować odstawić po ok. 5- 8 minutach. Ziemniaki smażyć na głębokim tłuszczu i gdy się zezłocą, odstawić na papier aby odsączyć je z tłuszczu.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Dodać szczyptę soli.
  4. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać pokrojony czosnek, papryczki cayenne, paprykę w proszku, sól i cukier do smaku.
  5. Gdy cebula i czosnek się zezłoci, dodać rozdrobnione pomidory i gotować sos przez 5 minut, aż zredukuje się odpowiednio.
  6. Do połowy szklanki wody dodać mąkę. Wymieszać dokładnie by nie powstały grudki mąki.
  7. Wodę z mąką dodać do sosu i gotować przez kilka minut, aż będzie odpowiednio gęsty.
  8. Całość zmiksować na gładką masę i odstawić.
  9. Ziemniaki podawać z sosem w temperaturze pokojowej.
Powrót na górę