Pesto bazyliowe

Ilość: ok. 100-150 g Czas: 10 min.

Składniki:

  • pęczek bazylii – 60 g listków
  • garść orzeszków piniowych/słonecznika łuskanego/pestek z dyni – 50 g
  • kawałek sera parmezan – 50 g
  • niecałe 1/3 szklanki oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia) – około 75 ml
  • 2 małe ząbki czosnku – do 8 g – można pominąć
  • przyprawy: niecałe pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Sporą garść, czyli ok. 50 g orzeszków/słonecznika/pestek z dyni wrzucić na suchą, średnio nagrzaną patelnię. Prażyć je przez kilka min., by tylko lekko się zarumieniły. Co chwilę przemieszać je przy pomocy drewnianej łyżki. Nie prażyć ich za mocno, by nie zrobiły się gorzkie.
  2. Umyć i osuszyć listki bazylii.
  3. Zetrzeć ok. 60 g sera parmezan lub też innego sera dojrzewającego.
  4. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
  5. Wszystkie składniki zblendować i doprawić do smaku.
  6. Podawać np. z ugotowanymi gnocchi. Trzeba pamiętać o tym, by nigdy nie podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w tak dużej ilości może się zrobić gorzka (pod wpływem wysokiej temperatury).

Smacznego!

Powrót na górę