
- przez Julia Morgała
Ilość: 1 os. Czas: ok. 2 godz.
Składniki:
- 250 g mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- ¼ cebuli
- ¼ szklanki soczewicy (najlepiej zielonej)
- ¼ grubego plastra boczku (najlepiej wędzonego)
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- Soczewicę najpierw wypłukać na sitku i dodać do wrzącej wody.
- Czas gotowania potrawy nie powinien przekraczać 10-15 minut, ponieważ po jego upływie większość gatunków soczewicy całkiem się rozpadnie. Na koniec gotowania posolić.
- Wszystko ostudzić. Zimne ziemniaki obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa, albo trzykrotnie ubić tłuczkiem do ziemniaków. Muszą przybrać lekko ciągnącą się konsystencję, jak puree.
- Do ziemniaków dodać jajko i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i zbyt mocno nie przywierać do rąk.
- Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju.
- Doprawić solą i pieprzem. Nie żałować zwłaszcza pieprzu, bo soczewica jest dosyć mdła w smaku.
- W zależności od rodzaju wykorzystanej soczewicy – można ją zmielić albo zostawić w pierwotnym stanie. Dodać ją na patelnię i delikatnie podsmażyć.
- Z masy ziemniaczanej formować małe placki, na środek dodawać po łyżce farszu i zakleić brzegi. Nadać prostokątny kształt. Piec w 180/190 stopniach przez ok. 40 minut [można też je usmażyć w głębokim tłuszczu].

Smacznego!