Soczewiaki (Podlaskie)

Ilość: 1 os. Czas: ok. 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ¼ cebuli
  • ¼ szklanki soczewicy (najlepiej zielonej)
  • ¼ grubego plastra boczku (najlepiej wędzonego)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  2. Soczewicę najpierw wypłukać na sitku i dodać do wrzącej wody.
  3. Czas gotowania potrawy nie powinien przekraczać 10-15 minut, ponieważ po jego upływie większość gatunków soczewicy całkiem się rozpadnie. Na koniec gotowania posolić.
  4. Wszystko ostudzić. Zimne ziemniaki obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa, albo trzykrotnie ubić tłuczkiem do ziemniaków. Muszą przybrać lekko ciągnącą się konsystencję, jak puree.
  5. Do ziemniaków dodać jajko i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i zbyt mocno nie przywierać do rąk.
  6. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju.
  7. Doprawić solą i pieprzem. Nie żałować zwłaszcza pieprzu, bo soczewica jest dosyć mdła w smaku.
  8. W zależności od rodzaju wykorzystanej soczewicy – można ją zmielić albo zostawić w pierwotnym stanie. Dodać ją na patelnię i delikatnie podsmażyć.
  9. Z masy ziemniaczanej formować małe placki, na środek dodawać po łyżce farszu i zakleić brzegi. Nadać prostokątny kształt. Piec w 180/190 stopniach przez ok. 40 minut [można też je usmażyć w głębokim tłuszczu].

Smacznego!

Powrót na górę