
- przez Julia Morgała
Ilość: 6 os. Czas: 1,5 godz.
Składniki:
- 250 g mączystych ziemniaków
- 125 g masła
- 3 jajka
- 230 g cukru pudru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka rumu
- 3 jabłka
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 180°C/Gaz moc 4.
- Umyć i osuszyć ziemniaki. Gotować je w garnku z wodą przez 15-20 min.
- Odsączyć, osuszyć, obrać z łupiny i utłuc na puree.
- Ubijać jajka z cukrem przez ok. 5 min.
- Dodać masło pokrojone w drobne kawałki, sok z limonki i rum. Następnie delikatnie wmieszać puree z ziemniaków.
- Zamieszać, aby uzyskać gładką, jednolitą pastę.
- Dodać obrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
- Przełożyć mieszankę do formy do ciasta i piec ok. 1 godz.
Smacznego!