BEZGLUTENOWY PLACEK Z ZIEMNIAKÓW I JABŁEK

Ilość: 6 os. Czas: 1,5 godz.

Składniki:

  • 250 g mączystych ziemniaków
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 230 g cukru pudru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka rumu
  • 3 jabłka

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C/Gaz moc 4.
  2. Umyć i osuszyć ziemniaki. Gotować je w garnku z wodą przez 15-20 min.
  3. Odsączyć, osuszyć, obrać z łupiny i utłuc na puree.
  4. Ubijać jajka z cukrem przez ok. 5 min.
  5. Dodać masło pokrojone w drobne kawałki, sok z limonki i rum. Następnie delikatnie wmieszać puree z ziemniaków.
  6. Zamieszać, aby uzyskać gładką, jednolitą pastę.
  7. Dodać obrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
  8. Przełożyć mieszankę do formy do ciasta i piec ok. 1 godz.

Smacznego!

Powrót na górę