Czekoladowe ciasto ziemniaczane

Ilość: 10 os. Czas: 1,3 h

Składniki:

  • 200 g ziemniaków (ilość po ugotowaniu)
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Ziemniaki obierać, ugotować i dokładnie utłuc (ewentualnie zblendować).
  3. Wrzucić do miski, dodać cukier puder i 100 g masła, zmiksować.
  4. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do niej pozostałe 50 g masła i rozpuścić w kąpieli wodnej (wrzuć do rondelka i postawić na drugim, z gotującą się wodą).
  5. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia, po czym dodać do masy ziemniaczanej i zmiksować.
  6. Następnie dodawać pojedynczo jajka, a potem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość zmiksować krótko na niskich obrotach.
  7. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
  8. Piec 45 minut, po tym czasie ostudzić i oblać czekoladową polewą.

Smacznego!

Powrót na górę