
- przez Julia Morgała
Ilość: 10 os. Czas: 1,3 h
Składniki:
- 200 g ziemniaków (ilość po ugotowaniu)
- 150 g miękkiego masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 175 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku
- do pieczenia
- polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 30 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Ziemniaki obierać, ugotować i dokładnie utłuc (ewentualnie zblendować).
- Wrzucić do miski, dodać cukier puder i 100 g masła, zmiksować.
- Czekoladę połamać na kawałki, dodać do niej pozostałe 50 g masła i rozpuścić w kąpieli wodnej (wrzuć do rondelka i postawić na drugim, z gotującą się wodą).
- Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia, po czym dodać do masy ziemniaczanej i zmiksować.
- Następnie dodawać pojedynczo jajka, a potem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość zmiksować krótko na niskich obrotach.
- Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
- Piec 45 minut, po tym czasie ostudzić i oblać czekoladową polewą.
Smacznego!