
- przez Julia Morgała
Ilość: 5 os. Czas: 1,5 h
Składniki:
- bataty- 500g
- drożdże suszone- 15 g
- mąka kukurydziana- 80 g
- mąka ziemniaczana- 70g
- przyprawa curry- szczypta
- masło- 50 g
- suszona szałwia lub kilka świeżych listków- 3/4 łyżeczki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bataty piec w skórce przez 1 godz. w temp. 180 stopni.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Pozbyć się skórki, a miąższ zblendować.
- Puree batatowe przełożyć do miski i połączyć z mąkami oraz płatkami drożdży.
- Doprawić solą i curry, po czym wymieszać dokładnie do uzyskania kopytkowego ciasta.
- Z ciasta formować podłużne rolki, z których następnie odcinać nożem romby.
- W dużym garnku zagotować wodę i lekko posolić.
- Utrzymując lekko wrzącą wodę na średnim ogniu, wrzucić kopytka i gotować kilka minut (ok. 4-5). Wyławiać cedzakiem.
- W międzyczasie roztopić masło i podgotować chwilę z estragonem, aby nabrało aromatu.
- Kopytka podawać z masłem.
Smacznego!