Kopytka z batatów z masłem estragonowym

Ilość: 5 os. Czas: 1,5 h

Składniki:

  • bataty- 500g
  • drożdże suszone- 15 g
  • mąka kukurydziana- 80 g
  • mąka ziemniaczana- 70g
  • przyprawa curry- szczypta
  • masło- 50 g
  • suszona szałwia lub kilka świeżych listków- 3/4 łyżeczki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bataty piec w skórce przez 1 godz. w temp. 180 stopni.
  2. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Pozbyć się skórki, a miąższ zblendować.
  4. Puree batatowe przełożyć do miski i połączyć z mąkami oraz płatkami drożdży.
  5. Doprawić solą i curry, po czym wymieszać dokładnie do uzyskania kopytkowego ciasta.
  6. Z ciasta formować podłużne rolki, z których następnie odcinać nożem romby.
  7. W dużym garnku zagotować wodę i lekko posolić.
  8. Utrzymując lekko wrzącą wodę na średnim ogniu, wrzucić kopytka i gotować kilka minut (ok. 4-5). Wyławiać cedzakiem.
  9. W międzyczasie roztopić masło i podgotować chwilę z estragonem, aby nabrało aromatu.
  10. Kopytka podawać z masłem.

Smacznego!

Powrót na górę