
- przez Julia Morgała
Flaczki mogą zniechęcać nazwą, ale wegańska wersja z boczniaków niszczy wszelkie bariery. Przy odrobienie czasu oraz dostępności składników na pewno przygotujemy mięsną wersję.
Ilość: 4 os. Czas: 45 min
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 2 marchewki – ok. 200 g
- 1/4 selera – ok. 125 g
- 1 średnia cebula – około 150 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 15 g
- 2 ząbki czosnku – 10 g
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 600 ml wody
- przyprawy: 2 listki laurowe; 1 ziele angielskie, czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
- do podania: natka pietruszki/ lubczyk i pieczywo
Przygotowanie:
- Boczniaki przepłukać delikatnie zimną wodą, a następnie osuszyć. Przy dużej ilości zanieczyszczeń można obrać ze skórki.
- Grzyby pokroić dowolnie w paski, twardsze ogonki również.
- Cebulę obrać i posiekać w dużą kostkę.
- Marchew i selera obierać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
- Do garnka wlać trzy łyżki oleju do smażenia. Dodać rozdrobnione warzywa (bez boczniaka) oraz dwa listki laurowe. Od razu wsypać łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, najlepiej białego.
- Ustawić średnią moc palnika i podsmażać warzywa z przyprawami przez 10 min. Mieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki.
- Po tym czasie do garnka dodać pokrojone w paski boczniaki i ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę. Całość wymieszać i podsmażyć przez kolejne 5 min.
- Kolejno do garnka wlać 600 ml wody, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wymieszać zupę, przykryć przykrywką i gotować całość przez 20 min (zupa ma się gotować, ale nie za mocno).
- Pod koniec gotowania sprawdzić smak i konsystencję zupy.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki/ lubczykiem i podawać z pieczywem.
Smacznego!