Wiosenna sałatka z boczniaków i rabarbaru

Mix zbiorów z ogródka przyprawione blaskiem słońca… Samo zdrowie!

Ilość: 2 porcje Czas: 1 godz

Składniki:

  • Sałata masłowa – 150 g
  • Rzepa liściowa – 50 g
  • Rabarbar- 1 łodyga
  • Rzodkiewka- kilka sztuk + liście do ozdoby
  • Cebula- 1/4 sztuki (można pominąć)
  • Lubczyk- 1/2 pęczka
  • Tymianek suszony- do smaku
  • Ocet balsamiczny z pomarańczą- 1 łyżka
  • Sól, pieprz cytrynowy- do smaku
  • Oliwa- 3 łyżki
  • Ząbki czosnku- 2 szt.
  • Boczniaki- 250 g

Przygotowanie:

  1. Sałatę z rzepą wypłukać i osuszyć.
  2. Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w plastry lub słupki.
  3. Rzodkiewkę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę pokroić w piórka.
  5. Warzywa wymieszać.
  6. Przygotować winegret: po kolei wymieszać ocet z solą, następnie dolać 1 łyżkę oliwy i doprawić na koniec pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polać sałatkę.
  7. Najlepiej schować do lodówki na 1 godz. do przegryzienia.
  8. W międzyczasie boczniaki dokładnie umyć, ewentualnie obrać i pokroić w paski.
  9. Grzyby położyć na średnio rozgrzanej patelni grillowej i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około 3 min. z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. Doprawić solą.
  10. W miseczce wymieszać oliwę, posiekany lubczyk i czosnek, w razie potrzeby dodać więcej soli.
  11. Mieszanką smarować boczniaki i smażyć przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  12. Grzyby położyć na sałatkę. Podawać udekorowane lubczykiem tymiankiem.

Smacznego!

Powrót na górę