
- przez Julia Morgała
Mix zbiorów z ogródka przyprawione blaskiem słońca… Samo zdrowie!
Ilość: 2 porcje Czas: 1 godz
Składniki:
- Sałata masłowa – 150 g
- Rzepa liściowa – 50 g
- Rabarbar- 1 łodyga
- Rzodkiewka- kilka sztuk + liście do ozdoby
- Cebula- 1/4 sztuki (można pominąć)
- Lubczyk- 1/2 pęczka
- Tymianek suszony- do smaku
- Ocet balsamiczny z pomarańczą- 1 łyżka
- Sól, pieprz cytrynowy- do smaku
- Oliwa- 3 łyżki
- Ząbki czosnku- 2 szt.
- Boczniaki- 250 g
Przygotowanie:
- Sałatę z rzepą wypłukać i osuszyć.
- Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w plastry lub słupki.
- Rzodkiewkę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Warzywa wymieszać.
- Przygotować winegret: po kolei wymieszać ocet z solą, następnie dolać 1 łyżkę oliwy i doprawić na koniec pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polać sałatkę.
- Najlepiej schować do lodówki na 1 godz. do przegryzienia.
- W międzyczasie boczniaki dokładnie umyć, ewentualnie obrać i pokroić w paski.
- Grzyby położyć na średnio rozgrzanej patelni grillowej i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około 3 min. z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. Doprawić solą.
- W miseczce wymieszać oliwę, posiekany lubczyk i czosnek, w razie potrzeby dodać więcej soli.
- Mieszanką smarować boczniaki i smażyć przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Grzyby położyć na sałatkę. Podawać udekorowane lubczykiem tymiankiem.
Smacznego!