Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Wypiek nie tylko od święta, a szybka przekąska na co dzień z świeżymi owocami prosto z naszego ogródka!

Ilość: 7 os. Czas: 50 min.

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 50 g truskawek (najlepiej świeże, ale przejdą też z kompotu)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 2 lasek wanilii, ewentualnie 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 2 duże jaja
  • 1 szklanka erytrolu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego oleju kokosowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego/naturalnego

Przygotowanie:

  1. Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki.
  2. Truskawki pokroić w kostkę.
  3. W garnku podgrzać cukier. Gdy będzie już gorący i brązowy, włożyć rabarbar i smażyć przez 3 minuty.
  4. W międzyczasie dodać 1/2 wanilii, skórkę pomarańczową i truskawki.
  5. Zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem, chyba że używany truskawek z kompotu, wtedy masa uzyska bardziej wodnistą strukturę). Przy rzadkiej formie owoce przepuścić przez sitko.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  7. Rabarbar wyłożyć na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Następnie jajka wbić do dużej miski i dodać erytrol oraz 1/2 wanilii. Ubić na puszystą masę (około 7 minut).
  9. Dodać jogurt, roztopiony olej oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
  10. Masę wyłożyć łyżką na rabarbar, delikatnie rozsmarować.
  11. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 min, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni.
  12. Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć ciasto do góry dnem na paterę. Można posypać cukrem pudrem z cukru trzcinowego z dodatkiem cynamonu.

Smacznego!

Powrót na górę