
- przez Julia Morgała
Wypiek nie tylko od święta, a szybka przekąska na co dzień z świeżymi owocami prosto z naszego ogródka!
Ilość: 7 os. Czas: 50 min.
Składniki:

- 3 łodygi rabarbaru
- 50 g truskawek (najlepiej świeże, ale przejdą też z kompotu)
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 2 lasek wanilii, ewentualnie 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 2 duże jaja
- 1 szklanka erytrolu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego oleju kokosowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego/naturalnego
Przygotowanie:
- Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki.
- Truskawki pokroić w kostkę.
- W garnku podgrzać cukier. Gdy będzie już gorący i brązowy, włożyć rabarbar i smażyć przez 3 minuty.
- W międzyczasie dodać 1/2 wanilii, skórkę pomarańczową i truskawki.
- Zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem, chyba że używany truskawek z kompotu, wtedy masa uzyska bardziej wodnistą strukturę). Przy rzadkiej formie owoce przepuścić przez sitko.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Rabarbar wyłożyć na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie jajka wbić do dużej miski i dodać erytrol oraz 1/2 wanilii. Ubić na puszystą masę (około 7 minut).
- Dodać jogurt, roztopiony olej oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Masę wyłożyć łyżką na rabarbar, delikatnie rozsmarować.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 min, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni.
- Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć ciasto do góry dnem na paterę. Można posypać cukrem pudrem z cukru trzcinowego z dodatkiem cynamonu.

Smacznego!