- przez Julia Morgała
Wspieramy grupę Ratuj! 😺 Już jutro w Parku Tysiąclecia startuje Wielki Piknik Charytatywny, podczas którego będziecie mieli możliwość wspomóc biedne zwierzaki, a przy okazji popróbować naszych dobroci🤤 Zapraszamy całe rodziny z dziećmi, na maluchów czeka mnóstwo atrakcji!
Ilość: ok. 60 sztuk
Czas: 1 h chłodzenie + 10-15 min pieczenie
Składniki:
- 180 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżka cukru z prawdziwą waniliąszczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę.
- Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (ciasto można również zmiksować w malakserze).
- Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 h.
- Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 – 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując nieduże odstępy.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia
Smacznego!