Składniki:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 białek średnich jaj lub 150 g płynnego białka
  • 100 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenie babeczek
  • 12 truskawek

Przygotowanie:

  1. Białka ubić z cukrem. Zmniejszać obroty miksera i powoli wlać mleko z olejem, wciąż miksując. Odłożyć mikser.
  2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć masę.
  4. Na wierzch ułożyć po 1-2 truskawki. Mogą być połówki.
  5. Muffiny piec do 35 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Smacznego!

Powrót na górę