- przez Julia Morgała
Składniki:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 białek średnich jaj lub 150 g płynnego białka
- 100 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju rzepakowego
- cukier puder do oprószenie babeczek
- 12 truskawek
Przygotowanie:
- Białka ubić z cukrem. Zmniejszać obroty miksera i powoli wlać mleko z olejem, wciąż miksując. Odłożyć mikser.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać tylko do połączenia składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć masę.
- Na wierzch ułożyć po 1-2 truskawki. Mogą być połówki.
- Muffiny piec do 35 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Smacznego!