Kruche paluszki z serem i bazylią tajską/estragonem

Składniki na ciasto do paluchów i dodatki:

  • ponad 2,5 szklanki mąki pszennej – najlepiej typ. 00* – 450 g
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody – 250 ml
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżka ulubionej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra vergine
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru
  • 80 g ser tarty typu Gran Padano
  • 60 g gęstego przecieru z pomidorów – około 3 łyżki
  • 1 płaska łyżeczka posiekanej bazyli oraz estragonu

Przygotowanie:

  1. Do miski wlać szklankę lekko ciepłej wody (temperatura do 30 stopni).
  2. Wsypać łyżeczkę drożdży suszonych instant oraz łyżeczkę cukru.
  3. Poczekać kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w wodzie.
  4. Do miski wsypać też 450 gramów mąki pszennej do pizzy lub tortowej.
  5. Na koniec wlać jeszcze płaską łyżkę ulubionej oliwy i wsypać płaską łyżeczkę soli.
  6. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut.
  7. Elastyczne i gładkie ciasto powinno ładnie formować się w kulę. W razie potrzeby można je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski lub zostawić na desce. Miskę z ciastem/ciasto na desce oprósz od góry mąką, przykryć bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrastania na godzinę, by się ładnie napuszyło (musi być widać, że zwiększyło objętość i zrobiło się pulchne i pełniejsze).
  8. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat lub na dużą, drewnianą deskę. Rozwałkować je na placek o grubości około 1 cm.
  9. Na całej powierzchni rozprowadzić trzy łyżki gęstych, przetartych pomidorów, wymieszanych z przyprawami (mogą być z butelki lub ze słoika).
  10. Na połowie ciasta wyłożyć ser, ciasto złożyć na pół, przykrywając część z serem, a następnie podzielić nożem na paski o szerokości około 2 cm. Paski będą miały różną długość. Łapiąc za oba końce, każdy pasek skręcić w gęstą spiralkę.
  11. Piekarnik (razem z kratką z wyposażenia piekarnika, którą umieszczasz na półce niżej niż na środku komory) ustawić na 220 stopni, zaś przy dużym piekarniku może być nawet 240 stopni. Opcja pieczenia góra dół.
  12. Paluchy umieścić na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między paluchami zachować odstępy, ponieważ rosną one jeszcze w piekarniku. Można posmarować jajkiem dla lepszego koloru.
  13. Piec około 15 minut.

Smacznego!

Powrót na górę