- przez Julia Morgała
Składniki na ciasto do paluchów i dodatki:
- ponad 2,5 szklanki mąki pszennej – najlepiej typ. 00* – 450 g
- 1 szklanka lekko ciepłej wody – 250 ml
- 15 g drożdży świeżych
- łyżka ulubionej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra vergine
- po płaskiej łyżeczce soli i cukru
- 80 g ser tarty typu Gran Padano
- 60 g gęstego przecieru z pomidorów – około 3 łyżki
- 1 płaska łyżeczka posiekanej bazyli oraz estragonu
Przygotowanie:
- Do miski wlać szklankę lekko ciepłej wody (temperatura do 30 stopni).
- Wsypać łyżeczkę drożdży suszonych instant oraz łyżeczkę cukru.
- Poczekać kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w wodzie.
- Do miski wsypać też 450 gramów mąki pszennej do pizzy lub tortowej.
- Na koniec wlać jeszcze płaską łyżkę ulubionej oliwy i wsypać płaską łyżeczkę soli.
- Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut.
- Elastyczne i gładkie ciasto powinno ładnie formować się w kulę. W razie potrzeby można je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski lub zostawić na desce. Miskę z ciastem/ciasto na desce oprósz od góry mąką, przykryć bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrastania na godzinę, by się ładnie napuszyło (musi być widać, że zwiększyło objętość i zrobiło się pulchne i pełniejsze).
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat lub na dużą, drewnianą deskę. Rozwałkować je na placek o grubości około 1 cm.
- Na całej powierzchni rozprowadzić trzy łyżki gęstych, przetartych pomidorów, wymieszanych z przyprawami (mogą być z butelki lub ze słoika).
- Na połowie ciasta wyłożyć ser, ciasto złożyć na pół, przykrywając część z serem, a następnie podzielić nożem na paski o szerokości około 2 cm. Paski będą miały różną długość. Łapiąc za oba końce, każdy pasek skręcić w gęstą spiralkę.
- Piekarnik (razem z kratką z wyposażenia piekarnika, którą umieszczasz na półce niżej niż na środku komory) ustawić na 220 stopni, zaś przy dużym piekarniku może być nawet 240 stopni. Opcja pieczenia góra dół.
- Paluchy umieścić na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między paluchami zachować odstępy, ponieważ rosną one jeszcze w piekarniku. Można posmarować jajkiem dla lepszego koloru.
- Piec około 15 minut.
Smacznego!