
Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady w nieco zdrowszej odsłonie 😉
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej lub owsianej
- 350 g cukru trzcinowego
- 330 g masła ( w temp. pokojowej)
- 14 g proszku do pieczenia
- 10 g soli
- 5 żółtek
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g żurawiny
- 50 g migdałów blanszowanych
- 100 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól) wymieszać ze sobą.
- Dodać miękkie masło, żółtka i wszystko razem przesiekać, następnie wymieszać rękami lub mikserem planetarnym.
- Dodać żurawinę, płatki owsiane oraz posiekaną czekoladę i migdały. Wymieszać.
- Za pomocą wagi kuchennej odmierzać po 20 g ciasta, następnie formować kulki.
- Uformowane kulki rozłożyć na blaszkach i piec przez 15 min w temp. 180 oC.
Smacznego!