Cookies owsiane

Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady w nieco zdrowszej odsłonie 😉

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej lub owsianej
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 330 g masła ( w temp. pokojowej)
  • 14 g proszku do pieczenia
  • 10 g soli
  • 5 żółtek
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g żurawiny
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 100 g czekolady deserowej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól) wymieszać ze sobą.
  2. Dodać miękkie masło, żółtka i wszystko razem przesiekać, następnie wymieszać rękami lub mikserem planetarnym.
  3. Dodać żurawinę, płatki owsiane oraz posiekaną czekoladę i migdały. Wymieszać.
  4. Za pomocą wagi kuchennej odmierzać po 20 g ciasta, następnie formować kulki.
  5. Uformowane kulki rozłożyć na blaszkach i piec przez 15 min w temp. 180 oC.

Smacznego!

Powrót na górę