SKŁADNIKI 2 PORCJE:

  • 2 duże ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 żółtka lub 2 całe jaja ugotowane na twardo
  • młode ziemniaki z wody z koperkiem
  • rzodkiewki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki umyć, obrać i przyciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Czosnek rozgnieść w prasce, posolić odstawić na 5 minut.
  3. Dodać do ogórka, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym.
  4. Schłodzić w lodówce. Podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami, pokrojoną rzodkiewką plus dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego!

Powrót na górę