- przez Julia Morgała
SKŁADNIKI 2 PORCJE:
- 2 duże ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych
- 1/2 ząbka czosnku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- ok. 400 g jogurtu naturalnego
- 4 żółtka lub 2 całe jaja ugotowane na twardo
- młode ziemniaki z wody z koperkiem
- rzodkiewki
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki umyć, obrać i przyciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek rozgnieść w prasce, posolić odstawić na 5 minut.
- Dodać do ogórka, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym.
- Schłodzić w lodówce. Podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami, pokrojoną rzodkiewką plus dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Smacznego!