Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe – 260 g
  • 5 rzodkiewek – 110 g
  • 500 ml maślanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub garść liści szczawiu
  • płaska łyżeczka soli
  • rzodkiewka, pietruszka

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie umyć pod zimą, bieżącą wodą w zlewie. Odciąć wszystkie buraczki. Liście i łodygi otrzepać lekko z nadmiaru wody i posiekać nożem. Umieścić je w osobnej misce.
  2. Buraczki obrać i pokroić na mniejsze kawałki a potem w plasterki. Oddzielić buraczki od łodyg i liści, ponieważ buraczki będą gotować się jako pierwsze, by zmiękły. Pod koniec dołożyć do garnka łodyżki i liście.
  3. Do garnka wlać 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody.
  4. Dodać buraczki i ustawić wysoką moc palnika. Gdy tylko buraczki zaczną się gotować zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze 10 minut.
  5. Po tym czasie dołożyć posiekane łodyżki z liśćmi buraków i gotować zupę jeszcze 5 minut.
  6. Po przestudzeniu dodać do buraczków dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
  7. Ogórki bardzo dokładnie umyć i odciąć oba końce. Nie trzeba odbierać ich ze skórki (Stare ogórki trzeba obrać). Ogórki można posiekać drobno nożem lub też zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Tak samo rzodkiewki.
  8. Ogórki i rzodkiewki wymieszać razem w jednej miseczce. Zasypać warzywa płaską łyżeczką soli i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  9. Schłodzony chłodnik podawać w towarzystwie warzyw.

Smacznego!

Powrót na górę