- przez Julia Morgała
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 500 ml wody lub bulionu warzywnego
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe – 260 g
- 5 rzodkiewek – 110 g
- 500 ml maślanki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny lub garść liści szczawiu
- płaska łyżeczka soli
- rzodkiewka, pietruszka
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie umyć pod zimą, bieżącą wodą w zlewie. Odciąć wszystkie buraczki. Liście i łodygi otrzepać lekko z nadmiaru wody i posiekać nożem. Umieścić je w osobnej misce.
- Buraczki obrać i pokroić na mniejsze kawałki a potem w plasterki. Oddzielić buraczki od łodyg i liści, ponieważ buraczki będą gotować się jako pierwsze, by zmiękły. Pod koniec dołożyć do garnka łodyżki i liście.
- Do garnka wlać 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody.
- Dodać buraczki i ustawić wysoką moc palnika. Gdy tylko buraczki zaczną się gotować zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze 10 minut.
- Po tym czasie dołożyć posiekane łodyżki z liśćmi buraków i gotować zupę jeszcze 5 minut.
- Po przestudzeniu dodać do buraczków dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
- Ogórki bardzo dokładnie umyć i odciąć oba końce. Nie trzeba odbierać ich ze skórki (Stare ogórki trzeba obrać). Ogórki można posiekać drobno nożem lub też zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Tak samo rzodkiewki.
- Ogórki i rzodkiewki wymieszać razem w jednej miseczce. Zasypać warzywa płaską łyżeczką soli i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Schłodzony chłodnik podawać w towarzystwie warzyw.
Smacznego!