Porcje: 3-4 os. Czas: 30 min

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie jajka
  • trochę ponad pół szklanki mąki pszennej – 100 g
  • 2 łyżki masła
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • Śmietana 18%- 150 g
  • Pęczek botwinki
  • rzodkiewka (3-4 sztuki)
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • Orzechy włoskie do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek.
  2. Ser można zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem.
  3. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).
  4. Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką.
  5. Następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki.
  6. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z warzywno-śmietanowym dipem (po wymieszaniu nabierze pięknego, fioletowego koloru). Udekorować posiekanymi orzechami i pietruszką.
Powrót na górę