- przez Julia Morgała
SKŁADNIKI 3 PORCJE:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej chili
- świeża rzepa liściowa
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 4 rzodkiewki
PRZYGOTOWANIE:
- Awokado obrać, pokroić w kosteczkę, pestkę wyrzucić. Włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny.
- Pomidora sparzyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, dodać do awokado.
- Rzodkiewki pokroić i dodać do salaterki. Doprawić solą, dodać drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną rzepę, oliwę i wymieszać. Opcjonalnie można dodać kumin i sos tabasco.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie chrupkie pieczywko.
Smacznego!