
Wszyscy fani chałwy z pewnością będą zachwyceni!
Składniki:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła (miękkiego)
- 300 g chałwy waniliowej
- 600 g kakaowych herbatników maślanych (z ząbkami)
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej
Przygotowanie:
- Odlać pół szklanki mleka, dodać obie mąki, cukier, żółtka i wszystko dokładnie wymieszać.
- Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego powyższą mieszankę jednocześnie energicznie mieszając.
- Powstały budyń odstawić do wystygnięcia.
- Za pomocą miksera ubić miękkie masło na puch, następnie po łyżce dodawać schłodzony budyń, cały czas mieszając.
- Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 4 takie warstwy (pamiętając o warstwie kremu na wierzchu). Drugą warstwę herbatników najpierw przesmarować konfiturą, a następnie kremem chałwowym.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂
- Dekorować kakao oraz pozostałą konfiturą wiśniową.

Smacznego!