Przekładane ciasto chałwowe

Wszyscy fani chałwy z pewnością będą zachwyceni!

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 600 g kakaowych herbatników maślanych (z ząbkami)
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej

Przygotowanie:

  1. Odlać pół szklanki mleka, dodać obie mąki, cukier, żółtka i wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego powyższą mieszankę jednocześnie energicznie mieszając.
  3. Powstały budyń odstawić do wystygnięcia.
  4. Za pomocą miksera ubić miękkie masło na puch, następnie po łyżce dodawać schłodzony budyń, cały czas mieszając.
  5. Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
  6. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 4 takie warstwy (pamiętając o warstwie kremu na wierzchu). Drugą warstwę herbatników najpierw przesmarować konfiturą, a następnie kremem chałwowym.
  7. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂
  8. Dekorować kakao oraz pozostałą konfiturą wiśniową.

Smacznego!

Powrót na górę