
A teraz coś specjalnie dla fanów sałatek ze słodkimi akcentami 😉
Liczba porcji: 3
Składniki na sos mango chili:
- 0,5 dojrzałego mango
- ok. 2 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sok z 0,5 limonki
- 0,5 papryczki chili
- szczypta soli
Przygotowanie sosu mango chili:
- Mango obrać i przełożyć do pojemnika blendera.
- Obrać imbir i czosnek. Przesiekać i dodać do mango.
- Dodać sok z limonki, sól i chili.
- Zmiksować.
Składniki do przygotowania krewetek:
- 200 g dużych krewetek mrożonych lub świeżych
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/4 limonki
- 0,5 papryczki chili
- garść natki pietruszki
- po szczypcie soli i pieprzu
Przygotowanie krewetek:
- Nagrzać patelnię z grubym dnem, wylać na nią oliwę i dodać masło klarowane.
- Na nagrzany tłuszcz wyłożyć obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Po około 30 sekundach wyłożyć również plasterki krojonej papryczki chili (papryczkę można pokroić również w drobną kostkę) i smażyć całość jeszcze około 30 sekund.
- Zwiększyć moc palnika i od razu wyłożyć na patelnię wszystkie krewetki. Smażyć je po minucie z każdej strony.
- Dodać sok z limonki, zamieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund.
- Na koniec dodać małą szczyptę soli i pieprzu oraz sporą garść świeżo siekanej natki pietruszki.
- Całość zamieszać i zdjąć z ognia.
Pozostałe składniki:
- główka sałaty
- 0,5 dojrzałego mango
- 1 awokado
- 100 g malin
- pestki dyni
- świeża bazylia
- bagietka
- oliwa
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Bagietkę pokroić, skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 oC na około 2 min.
- Mango pokroić w kostkę, a awokado w plasterki.
- Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
- W misce ułożyć kolejno: sałatę, pokrojone awokado i mango, przyrządzone krewetki, maliny. Całość polać sosem mango chili i posypać pestkami dyni. Udekorować świeżą bazylią. Obok sałatki położyć grzanki.

Smacznego!