Zupa chińska z kurczakiem

Zupka chińska wcale nie taka błyskawiczna. Wyrzucany instanty do kosza, odstawiamy czajnik i nastawiamy gary na wywar.

Ilość: 4 os. Czas: 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu chow mainkawałek kapusty pekińskiej lub pak choi
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 2 suszone grzyby (najlepiej mun)sól i pieprz
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • Olej (najlepiej sezamowy)
  • Cienki makaron ryżowy- małe opakowanie

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obrać i pokroić obieraczką w długie, cieniutkie plastry.
  2. Kapustę umyć i pokroić dość grubo.
  3. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną pokroić.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
  5. Imbir zetrzeć na najdrobniejszej tarce.
  6. Rozgrzać na patelni nieco oleju i przesmażyć na nim imbir i czosnek. Gdy zaczną intensywnie pachnieć) po ok 1 min) dodać marchewkę, kapustę i grzyby. Smażyć 1-2 minuty mieszając po czym wlać 4 szklanki wody i zagotować.
  7. Kurczaka pokroić na bardzo cienkie paski i podsmażyć krótko na patelni teflonowej, dodać do zupy i gotować kilka minut.
  8. Zupę przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i sosem sojowym, dodać posiekane chili.
  9. Zgasić ogień i dodać makaron, przykryć i poczekać kilka minut aż napęcznieje.

Smacznego!

Powrót na górę