
- przez Julia Morgała
Zupka chińska wcale nie taka błyskawiczna. Wyrzucany instanty do kosza, odstawiamy czajnik i nastawiamy gary na wywar.
Ilość: 4 os. Czas: 30 min
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka kurczaka
- 1 opakowanie makaronu chow mainkawałek kapusty pekińskiej lub pak choi
- 1-2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka
- 2 suszone grzyby (najlepiej mun)sól i pieprz
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- Olej (najlepiej sezamowy)
- Cienki makaron ryżowy- małe opakowanie
Przygotowanie:
- Marchewkę obrać i pokroić obieraczką w długie, cieniutkie plastry.
- Kapustę umyć i pokroić dość grubo.
- Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną pokroić.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
- Imbir zetrzeć na najdrobniejszej tarce.
- Rozgrzać na patelni nieco oleju i przesmażyć na nim imbir i czosnek. Gdy zaczną intensywnie pachnieć) po ok 1 min) dodać marchewkę, kapustę i grzyby. Smażyć 1-2 minuty mieszając po czym wlać 4 szklanki wody i zagotować.
- Kurczaka pokroić na bardzo cienkie paski i podsmażyć krótko na patelni teflonowej, dodać do zupy i gotować kilka minut.
- Zupę przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i sosem sojowym, dodać posiekane chili.
- Zgasić ogień i dodać makaron, przykryć i poczekać kilka minut aż napęcznieje.
Smacznego!