Ekspresowe roladki z tortilli

Sprawdzi sie idealnie na śniadanie, kolację jak i spotkanie ze znajomymi.

czas: 10 minut

ilość porcji: 2-3

Składniki:

  • 5 placków tortilli
  • 1 opakowanie serka almette
  • 1 awokado
  • 1 mały słoik oliwek zielonych
  • 200 g szynki
  • 80 g rukoli
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie roladek:

  1. Awokado obrać i pokroić w plasterki.
  2. Oliwki odsączyć i pokroić w plasterki.
  3. Placki tortilli posmarować serkiem almette, ułożyć na nich szynkę, następnie pionowo na środku awokado i oliwki. Rukolę umieścić na plackach tak, aby znajdowała się w samym środku roladki.
  4. Zwinąć placki i pokroić na kawałki o długości około 4 cm (w przypadku, gdy roladki nam się rozwijają, można je zabezpieczyć za pomocą wykałaczki).
  5. Powstałe roladki ułożyć na talerzu.

Przygotowanie dipu:

  1. Szczypiorek posiekać, dodać do jogurtu naturalnego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  2. Powstały dip przełożyć do miseczki.

Tego typu roladki idealnie sprawdzą się również w innych odsłonach, na przykład z dodatkiem wędzonego łososia, czy też pasty jajecznej. Zachęcamy więc do eksperymentowania i tworzenia własnych przepisów😉.

Smacznego!

Powrót na górę