
Sprawdzi sie idealnie na śniadanie, kolację jak i spotkanie ze znajomymi.
czas: 10 minut
ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 5 placków tortilli
- 1 opakowanie serka almette
- 1 awokado
- 1 mały słoik oliwek zielonych
- 200 g szynki
- 80 g rukoli
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie roladek:
- Awokado obrać i pokroić w plasterki.
- Oliwki odsączyć i pokroić w plasterki.
- Placki tortilli posmarować serkiem almette, ułożyć na nich szynkę, następnie pionowo na środku awokado i oliwki. Rukolę umieścić na plackach tak, aby znajdowała się w samym środku roladki.
- Zwinąć placki i pokroić na kawałki o długości około 4 cm (w przypadku, gdy roladki nam się rozwijają, można je zabezpieczyć za pomocą wykałaczki).
- Powstałe roladki ułożyć na talerzu.
Przygotowanie dipu:
- Szczypiorek posiekać, dodać do jogurtu naturalnego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Powstały dip przełożyć do miseczki.
Tego typu roladki idealnie sprawdzą się również w innych odsłonach, na przykład z dodatkiem wędzonego łososia, czy też pasty jajecznej. Zachęcamy więc do eksperymentowania i tworzenia własnych przepisów😉.
Smacznego!