Pyszna chińszczyzna nie z kartonika. Słodziutkie mango, umami wieprzowina oraz ostra papryczka. Najlepiej smakuje z woka.
Ilość: 3-4 os. Czas: 30 min.
Składniki:
- 2 małe polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 mango
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 mała papryczka chili
- 6 cm kawałek imbiru4 łyżki oleju sojowego6 łyżek octu ryżowego
- 6 łyżek wody
- 10 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Nastawić ryż na gotowanie.
- Mango obrać i pokroić w słupki.
- Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać.
- Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty.
- Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
- Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.Włożyć z powrotem warzywa z mango i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
- Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż, posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego!