Pyszna chińszczyzna nie z kartonika. Słodziutkie mango, umami wieprzowina oraz ostra papryczka. Najlepiej smakuje z woka.

Ilość: 3-4 os. Czas: 30 min.

Składniki:

  • 2 małe polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 mango
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 mała papryczka chili
  • 6 cm kawałek imbiru4 łyżki oleju sojowego6 łyżek octu ryżowego
  • 6 łyżek wody
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  2. Nastawić ryż na gotowanie.
  3. Mango obrać i pokroić w słupki.
  4. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.
  5. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać.
  6. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  7. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty.
  8. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
  9. Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.Włożyć z powrotem warzywa z mango i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  10. Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż, posypać szczypiorkiem i podawać.

Smacznego!

Powrót na górę