Z serii kuchni azjatyckiej koreańskie faworki. Dobrze znane polskie chrusty w lepkiej, orzechowej glazurze.
Składniki:
Ciasto
- 2 kubki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z imbiru
- 0,5 kubka wody
Dodatkowo
- olej do smażenia
- posiekane orzechy piniowe do posypania
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kubka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- W misce połączyć ze sobą mąkę, sól, cukier, sok z imbiru oraz wodę. Następnie całość ugnieść aż do uzyskania gładkiego ciasta. Umieścić w folii i odstawić na 30 minut.
- W czasie tej przerwy przygotować syrop: w garnuszku połączyć ze sobą cukier oraz wodę i delikatnie podgrzewać przez ok. 20 min., aż do momentu uzyskania w miarę gęstego syropu. Ściągnąć z ognia i wsypać cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
- Po upływie 30 min. ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 50 x 40 cm. Następnie ciasto podzielić na kawałki około 2 x 7 cm. Każdy fragment nacinać na środku 3 razy. Aby uformować ciasteczka postępować podobnie jak w przypadku faworków – przeciągnąć jeden koniec przez środkowe rozcięcie i formować ciasteczka.
- W międzyczasie rozgrzać olej i smażyć na nim ciasteczka, aż do uzyskania złotego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze.
- Polać syropem i posypać posiekanymi orzeszkami pinii.
Smacznego!