Brzmi skomplikowanie, ale w kuchni bliskiego wschodu są to proste, wegetariańskie roladki z bakłażana z pastą orzechową.

Ilość: 8 os. Czas: 30 min

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 200g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnkupapryczka chilli
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka młotkowanych ziaren kolendry
  • łyżeczka chmeli suneli
  • szczypta szafranusól
  • łyżka octu winnego (białego)
  • kolendra
  • owoce granatu
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok. 0,5 cm, po pokrojeniu bakłażana posypać solą z każdej strony i wyłożyć na ręczniku papierowym.
  2. Po 10 minutach umyć dokładnie zimną wodą i dobrze osuszyć i smażyć krótko z obu stron na złoty kolor nie dodawać na patelnie zbyt dużo oleju na raz, ponieważ bakłażany bardzo szybko wchłaniają tłuszcz.
  3. Wyłożyć usmażone bakłażany na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczuW małym blenderze utrzeć czosnek z solą i ziarnami kolendry.
  4. Do blendera lub bliksera włożyć orzechy, wodę, ocet i świeżą kolendrę, utarty czosnek i zblendować.
  5. Na koniec dodać posiekane chilli bez pestek (niewielka ilość), 1-2 nitki szafranu oraz chmieli suneli.
  6. Każdy plaster bakłażana posmarować cienko pastą, a następnie zwinąć w rulonik.
  7. Tak przygotowane bakłażany można spiąć wykałaczką i wyłożyć na talerzu.
  8. Na koniec bakłażany można polać pozostałą pastą (trochę rozwodnioną) oraz posypać je owocem granatu i świeżą kolendrą

Smacznego!

Powrót na górę