Brzmi skomplikowanie, ale w kuchni bliskiego wschodu są to proste, wegetariańskie roladki z bakłażana z pastą orzechową.
Ilość: 8 os. Czas: 30 min
Składniki:
- 3 bakłażany
- 200g orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnkupapryczka chilli
- 3 łyżki wody
- łyżeczka młotkowanych ziaren kolendry
- łyżeczka chmeli suneli
- szczypta szafranusól
- łyżka octu winnego (białego)
- kolendra
- owoce granatu
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
- Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok. 0,5 cm, po pokrojeniu bakłażana posypać solą z każdej strony i wyłożyć na ręczniku papierowym.
- Po 10 minutach umyć dokładnie zimną wodą i dobrze osuszyć i smażyć krótko z obu stron na złoty kolor nie dodawać na patelnie zbyt dużo oleju na raz, ponieważ bakłażany bardzo szybko wchłaniają tłuszcz.
- Wyłożyć usmażone bakłażany na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczuW małym blenderze utrzeć czosnek z solą i ziarnami kolendry.
- Do blendera lub bliksera włożyć orzechy, wodę, ocet i świeżą kolendrę, utarty czosnek i zblendować.
- Na koniec dodać posiekane chilli bez pestek (niewielka ilość), 1-2 nitki szafranu oraz chmieli suneli.
- Każdy plaster bakłażana posmarować cienko pastą, a następnie zwinąć w rulonik.
- Tak przygotowane bakłażany można spiąć wykałaczką i wyłożyć na talerzu.
- Na koniec bakłażany można polać pozostałą pastą (trochę rozwodnioną) oraz posypać je owocem granatu i świeżą kolendrą
Smacznego!