Przepyszny deser z jabłkiem, dynią i… Pieprzem? Zgadza się! Okazuje się, że pieprz najlepiej wydobywa smak z dyni, a jabłko dodaje słodyczy.
Ilość: 5 os. Czas: 1,5 – 2 h
Składniki:Ciasto:Ok. 650 g mąki400 ml maślanki0,5 łyżeczki sody Szczypta soli1 jajko 2 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego, ale może być rzepakowy)Nadzienie:500 g dyni hokkaido500 g jabłek70-100 g bułki tartejOk. 0,5 szklanki cukru Łyżeczka cynamonuPół łyżeczki mielonej laski waniliiSzczypta pieprzu czarnegoDo smarowania:Ok 2 łyżek olejuOk 40 g masła
Przygotowanie:
- 500 g mąki przesiać przez sito.
- Maślankę, sodę, sól, jajko i olej wymieszać razem widelcem lub mikserem.
- Wlać płynną masę do mąki i ugnieść.
- Dodawać mąkę, do czasu aż ciasto będzie miękkie, ale łatwe do wałkowania (ciasto powinno być maksymalnie miękkie).
- Włożyć wyrobione ciasto do miski. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Dynię obrać i usunąć nasiona.
- Miąższ zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z czarnym pieprzem oraz mieloną laskę wanilii.
- Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i połączyć z cynamonem.
- Ciasto rozdzielić na mniejsze kuleczki i rozwałkować na bardzo cienkie okręgi.
- Posmarować każdy okrąg olejem i odczekać 3 min. Następnie na jeden z krańców nałożyć nadzienie, a owoce posypać cukrem (1 łyżka na 1 wertutę) i tartą bułką (2 łyżki na 1 wertutę).
- Ostrożnie zwinąć wertutę i uformować spiralę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
- Wertuty piec w temp. 185 st. C przez ok. 40 min.
- Po upieczeniu posmarować wertuty masłem.
Smacznego!