Jeszcze miesiąc temu nie miałam pojęcia czym są Aka Sarmale. Dopiero podczas kulinarnego szkolenia „Kuchnie świata” prowadzonym przez nasze koło naukowe Zmiksowani Dima oczarował nas niesamowitym światem kuchni mołdawskiej i wyjawił swoje domowe przepisy, między innymi na gołąbki w liściu winogrona.

To był wspaniały dzień pełen wrażeń. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy wszystkim za obecność i zaangażowanie, zarówno organizatorom, jak i uczestnikom!

Składniki:

  • 80-100 liści winogron
  • 500 g polędwicy wieprzowej lub udka wieprzowego
  • 2 szklanki (ok. 380 g) ryżu do Risotto
  • 1 szklanka przecieru lub passaty pomidorowej (bez skórki oczywiście)
  • 200 g marchwi
  • 200 g cebuli białej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 15-20 liści kapusty białej (do wyłożenia dna i góry garnka)
  • Śmietana (do podania z nadziewanymi liśćmi winogron)

Przygotowanie:

  1. Przygotować liście winogron (można pominąć, jeśli używamy liści z słoika). W innym przypadku garnek z wodą doprowadzić do wrzenia i dodać do niego wszystkie liście. Gotować liście przez ok. 1-2 min., aż zmienią kolor (upewnić się, że liście są w całości zanurzone we wrzącej wodzie). Używając cedzaka, wyjąć je i położyć na talerzu, aby odpoczęły.
  2. Przejść do przygotowania nadzienia. Cebulę pokroić w kostkę, a kapustę i marchewki posiekać. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię i dodać oliwę z oliwek. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodać cebulę i podsmażyć ciągle mieszając (cebula powinna pozostać biała). Dodać starte marchewki na patelnię, a następnie smażyć mieszankę na średnim ogniu przez ok. 10 min.
  3. W międzyczasie mięso pokroić na małe kostki, odstawić na bok.
  4. Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna. Umieścić go w garnku, zalać wrzącą wodą i pozostawić do odpoczynku przez 5 min. Po tym czasie odcedzić i odstaw na bok.
  5. Po upływie 10 min. od rozpoczęcia gotowania mieszanki warzywnej, dodać przecier pomidorowy lub passatę do patelni i wymieszać z warzywami. Od razu dodać przyprawy i gotować całość przez 2-3 min., ciągle mieszając. Dodać pokrojone mięso na patelnię i gotować przez około 5-8 min., pozwalając mięsu się zrumienić.
  6. Wyłączyć ogień i dodać odcedzony ryż. Wszystko wymieszać.
  7. Przygotować garnek, w którym będą gotowane gołąbki. Wyłożyć dno liśćmi kapusty. Gdy wszystkie gołąbki są już w garnku, dodać 400 ml (około 1 i ¾ szklanki) wody do garnka. Na koniec przykryć wierzch garu garstką liści kapusty i przykryć pokrywką (jeśli będziesz je piec w piekarniku, użyć pokrywki odpornej na wysoką temperaturę).
  8. Gołąbki można piec w temp. 200°C przez ok. 20 min., następnie zmniejszyć temp. do 180°C i piec przez 1 godz. albo przykryć garnek i postawić go na kuchence na średnim ogniu przez ok. 20 min., po czym zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz.

Smacznego!

Powrót na górę