Wczoraj góra ptysiów, dziś góra babeczek. Tradycyjny, o waniliowym posmaku wypiek z dodatkiem sezonowych jagód.

Ilość: 12 szt. Czas: 30 min.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkladnki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki jagód

Przygotowanie:

  1. Suche składniki wymieszać razem w misce.
  2. Jajko, olej oraz mleko dodać do masy i krótko wymieszać do połączenia składników.
  3. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodać do wymieszanego ciasta i ponownie krótko wymieszać (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo).
  4. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  5. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  6. Piec ok. 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków.

Smacznego!

Powrót na górę