- przez Julia Morgała
Wczoraj góra ptysiów, dziś góra babeczek. Tradycyjny, o waniliowym posmaku wypiek z dodatkiem sezonowych jagód.
Ilość: 12 szt. Czas: 30 min.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkladnki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki jagód
Przygotowanie:
- Suche składniki wymieszać razem w misce.
- Jajko, olej oraz mleko dodać do masy i krótko wymieszać do połączenia składników.
- Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodać do wymieszanego ciasta i ponownie krótko wymieszać (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo).
- Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Piec ok. 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków.
Smacznego!