Wyjątkowy wywar warzywny, do którego musicie się przedostać przez grubą warstwę bagietki i sera, aż mi ślinka cieknie na myśl o tym mocno ciągnącym się serku….

Ilość: 5 os. Czas: 2 godz.

Składniki:

  • 900 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU
  • 60 ml koniaku, brandy lub sherry (można pominąć)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • bagietka, pokrojona na kromki
  • ząbek czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • *opcjonalnie – świeży tymianek
  • 4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek lub naczynie do zapiekania

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 – 2 mm.
  2. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez ok. 25 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
  3. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia.
  4. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
  6. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika.
  7. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
  8. Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego lub naczynia) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.

Smacznego!

Powrót na górę