Wyjątkowy wywar warzywny, do którego musicie się przedostać przez grubą warstwę bagietki i sera, aż mi ślinka cieknie na myśl o tym mocno ciągnącym się serku….
Ilość: 5 os. Czas: 2 godz.
Składniki:
- 900 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU
- 60 ml koniaku, brandy lub sherry (można pominąć)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- bagietka, pokrojona na kromki
- ząbek czosnku
- 150 g sera żółtego
- *opcjonalnie – świeży tymianek
- 4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek lub naczynie do zapiekania
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 – 2 mm.
- W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez ok. 25 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
- Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia.
- Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika.
- Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego lub naczynia) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.
Smacznego!