Brownie

Z wierzchu pokryte cienką popękaną skorupką, w środku wilgotne o bogatym czekoladowym smaku. Niesamowicie rozpływa się w ustach. Po prostu brownie idealne!

Składniki:

  • 180 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 duże jajka
  • 220 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Zostawić na kilka minut, aby czekolada całkowicie się roztopiła, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos czekoladowy pozostawić do ostygnięcia (sos nadal powinien zachować płynną konsystencję).
  2. W miace za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać jajka (nie ubijać!). Dodać cukier i nadal roztrzepywać rózgą do momentu połączenia się składników.
  3. Do miski dodać wystudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną.
  4. Bezpośrednio do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC (bez termoobiegu) przez około 35 minut. (Gdy sprawdzamy ciasto patyczkiem, moze być ok mokry, natomiast nie może być na nim śladów surowego ciasta).

Smacznego!

Powrót na górę