
Z wierzchu pokryte cienką popękaną skorupką, w środku wilgotne o bogatym czekoladowym smaku. Niesamowicie rozpływa się w ustach. Po prostu brownie idealne!
Składniki:
- 180 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej
- 3 duże jajka
- 220 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W rondelku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Zostawić na kilka minut, aby czekolada całkowicie się roztopiła, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos czekoladowy pozostawić do ostygnięcia (sos nadal powinien zachować płynną konsystencję).
- W miace za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać jajka (nie ubijać!). Dodać cukier i nadal roztrzepywać rózgą do momentu połączenia się składników.
- Do miski dodać wystudzony sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną.
- Bezpośrednio do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC (bez termoobiegu) przez około 35 minut. (Gdy sprawdzamy ciasto patyczkiem, moze być ok mokry, natomiast nie może być na nim śladów surowego ciasta).

Smacznego!