Gruszki pieczone z wanilią

Pyszny i rozgrzewający jesienny deser, który przygotujesz w zaledwie 25 minut!

Składniki:

  • 4 gruszki
  • sok z połówki cytryny
  • laska wanilii
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Naczynie do zapiekania wyłóżyć papierem do pieczenia.
  2. Gruszki obrać, przekroić a pół, wydrążyć gniazda nasienne i posmarować 2 łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowane owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłóż na pół i wydłubać czarne ziarenka.
  4. W miseczce wymieszać syrop klonowy z pozostałym sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii. Powstałą miksturą posmarować gruszki.
  5. Orzechy włoskie posiekać i posypać nimi gruszki.
  6. Piec przez 15 minut.

Smacznego!

Powrót na górę