
Pyszny i rozgrzewający jesienny deser, który przygotujesz w zaledwie 25 minut!
Składniki:
- 4 gruszki
- sok z połówki cytryny
- laska wanilii
- 100 ml syropu klonowego
- 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 oC. Naczynie do zapiekania wyłóżyć papierem do pieczenia.
- Gruszki obrać, przekroić a pół, wydrążyć gniazda nasienne i posmarować 2 łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowane owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Laskę wanilii przekroić wzdłóż na pół i wydłubać czarne ziarenka.
- W miseczce wymieszać syrop klonowy z pozostałym sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii. Powstałą miksturą posmarować gruszki.
- Orzechy włoskie posiekać i posypać nimi gruszki.
- Piec przez 15 minut.
Smacznego!