
- przez Wiktoria Szczepaniak
Sezon na przeziębienia zaczyna się w pełni, dlatego przychodzimy do Was z przepisem na pyszny napój, który podbuduje odporność na zbliżający się okres jesienno-zimowy.
Składniki:
- 300g świeżej żurawiny
- 1kg jabłek
- 1 szklanka (220g) cukru
- 1,5l wody
- opcjonalnie: laska cynamonu, anyż, goździki
Przygotowanie:
Żurawinę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą (jeśli ma łodygi i liście należy się ich pozbyć), wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Następnie należy dolać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W trakcie gotowania dorzucić laskę cynamonu, anyż oraz goździki, jeśli chcemy dodać korzennego aromatu.
W międzyczasie obrać jabłka ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub plastry. Wrzucić je do garnka z gotującą się żurawiną i zostawić na małym ogniu na 30 minut.
Po wyznaczonym czasie gotowania zostawiamy kompot do ostudzenia na kilka minut. Następnie przecedzamy go przez sitko dokładnie przecierając owoce, aby uwolniły jak najwięcej soku. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia, smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
*Na dnie może tworzyć się naturalny osad, który wystarczy przemieszać przed wypiciem.
Smacznego!