Kotleciki botwinkowe

Idealny dodatek do wege burgerów, kanapek lub jako słona przekąska.

Składniki:

  • pęczek botwiny,
  • pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • kasza jaglana 200g,
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk,

Przygotowanie:

  1. Kasze ugotować do miękkości w proporcji 1:2 z dodatkiem soli.
  2. Warzywa umyć, cebule dymkę oraz liście botwiny drobno pokroić. Korzeń buraka obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Kaszę połączyć z rozdrobnionymi warzywami.
  4. Dodaj olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
  5. Z tak przygotowane masy formować kotleciki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w 180 stopniach przez 45-60 minut.

Smacznego!

Powrót na górę