
- przez Julia Morgała
Ilość: 2-4 porcji Czas: ok. 3-4 h
Składniki:
- 1 kaczka, o wadze około 2 kg
- 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Dodatki:
- 3 jabłka
- słoiczek gotowej żurawiny
- 2 – 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej
Przygotowanie:
- Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, oraz suszonymi ziołami, wysmarować roztopionym masłem. Do środka można włożyć 1 jabłko pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę ocieplić do temperatury pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć wydrążone jabłka (do środka jabłek włożyć po łyżeczce konfitury malinowej lub/i wsypać szczyptę cynamonu).
- Wyjąć kaczkę z garnka i podawać z frytkami z pieczonych warzyw
Składniki na pieczone warzywa:
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 batat
- 1 buraczek
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżeczki mieszanki przypraw np. gyros, curry
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa oprócz cukinii obrać. Pokroić w słupki (cukinię również). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypać solą, pieprzem, oregano i przyprawami. Za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez 30 minut.
- W trakcie pieczenia można 1 – 2 razy uchylić piekarnik aby pozbyć się pary.
- Następnie delikatnie przewrócić warzywa (np. drewnianą łopatką) i piec przez kolejne 15 minut.