Kaczka z frytkami z pieczonych warzyw

Ilość: 2-4 porcji Czas: ok. 3-4 h

Składniki:

  • 1 kaczka, o wadze około 2 kg
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

Dodatki:

  • 3 jabłka
  • słoiczek gotowej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej

Przygotowanie:

  1. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, oraz suszonymi ziołami, wysmarować roztopionym masłem. Do środka można włożyć 1 jabłko pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę ocieplić do temperatury pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć wydrążone jabłka (do środka jabłek włożyć po łyżeczce konfitury malinowej lub/i wsypać szczyptę cynamonu).
  3. Wyjąć kaczkę z garnka i podawać z frytkami z pieczonych warzyw

Składniki na pieczone warzywa:

  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • 1 buraczek
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżeczki mieszanki przypraw np. gyros, curry

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa oprócz cukinii obrać. Pokroić w słupki (cukinię również). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Posypać solą, pieprzem, oregano i przyprawami. Za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez 30 minut.
  3. W trakcie pieczenia można 1 – 2 razy uchylić piekarnik aby pozbyć się pary.
  4. Następnie delikatnie przewrócić warzywa (np. drewnianą łopatką) i piec przez kolejne 15 minut.
Powrót na górę