
- przez Julia Morgała
Ilość: 8 porcji Czas: ok. 3-4 h
Składniki:
- 4 gruszki
- sok z połówki cytryny + 2 łyżki do posmarowania
- 1 Laska wanilii
- 100 ml syropu klonowego
- 50 g orzechów włoskich
- 1 puszka mleka kokosowego (500 ml)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżki cukru
- 5 żółtych buraków
- 700 ml kokosowego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności upiec gruszki: Piekarnik nagrzać do 180˚C, a naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gruszki przekroić na pół i posmarować sokiem z cytryny. Wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć owoce w naczyniu do zapiekania.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, delikatnie rozchylić i wydłubać czarne ziarenka.
- W małej miseczce wymieszać syrop klonowy z sokiem z cytryny i wanilią. Powstałą miksturą polać gruszki.
- Orzechy włoskie lekko posiekać i posypać nimi gruszki. Włożyć do pieca naczynie do piekarnika i piec przez 15 minut, aż owoce będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia.
- Buraki obrać i zblendować w Thermomixie podgrzewając przez 30 min. Zależy nam, aby uzyskać nie aksamitne puree,a z wyczuwalnymi kawałkami warzywa. Odstawić do ostygnięcia.
- Mleko kokosowe przelać do małego garnuszka i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżkami letniej wody.
- Gdy mleko osiągnie temperaturę powyżej 90 stopni, wyłączyć palnik i połączyć z 2,5 łyżkami cukru oraz napęczniałą żelatyną. Dokładnie wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia się dodanych składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Puree buraczane połączyć z skondensowanym mlekiem kokosowym i postąpić tak samo jak z mlekiem kokosowym.
- Wyłożyć do filiżanki warstwę kokosowej panna cotty i wstawić na godzinę do lodówki w celu zgęstnienia.
- Na to nałożyć masę kokosowo-buraczaną i ponownie wstawić do lodówki.
- Przed podaniem zblendować gruszki i podgrzać powstałe puree w garnuszku na palniku.
- W celu wydobycia panna cotty z filiżanki należy umieścić ją w ciepłej wodzie na 10 sekund, a następnie przyłożyć talerz i obrócić całość na druga stronę.
- Panna cotty ozdobić gruszkowym musem.