
- przez Julia Morgała
Ilość: 2-4 porcji Czas: ok. 3-4 h
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości.
Marynata:
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę);
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżka musztardy;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki;
- świeżo mielony pieprz;
- 1 łyżka oliwy;
- 2 łyżki mleka.
- odrobina wody do naczynia do pieczenia 2 cm wysokości w naczyniu.
Przygotowanie:
1. Schab bez kości umyj pod bieżącą letnią wodą, wytrzyj do sucha i umieść w misce lub od razu w naczyniu żaroodpornym.
2. Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
3. Mięso nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach, a następnie natrzyj dokładnie marynatą i włóż do lodówki na 2 godziny lub nawet cały dzień.
4. Zamarynowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, dolej wody, tak by sięgała do poziomu około 2 cm.
5. Piec schab 20 minut w temperaturze 200 st., następnie jeszcze 50-60 minut w temperaturze 180 st. Jeśli kawałek mięsa jest mniejszy, będzie potrzebował mniej czasu.
Puree marchewkowe
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marchewki obrać i w osolonej wodzie.
- Ugotowaną marchewkę umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę.
- Dodać łyżkę masła i przyprawy – gałkę muszkatołową i sól, ponownie zmiksuj do połączenia składników. Puree powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.
Smażone boczniaki w cieście naleśnikowym
Składniki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 90 g mąki
- szczypta soli
- ok 200 g boczniaków
Przygotowanie:
- Jajka, mleko, mąkę, sól wymieszać przy pomocy trzepaczki, tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze oblepiać grzyby i być nieco bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki.
- Boczniaki opłukać, dokładnie osuszyć. Przyciąć ogonki w taki sposób, aby grzyby były bardziej płaskie.
- Moczyć w cieście, a następnie smażyć na oleju z dwóch stron – mają się ładnie zrumienić. Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Schab serwować na puree marchewkowym wraz ze smażonymi boczniakami.