Schab na puree marchewkowym z smażonymi boczniakami

 Schab na puree marchewkowym z smażonymi boczniakami

Ilość: 2-4 porcji Czas: ok. 3-4 h

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości.

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę);
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki;
  • świeżo mielony pieprz;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 2 łyżki mleka.
  • odrobina wody do naczynia do pieczenia 2 cm wysokości w naczyniu.

Przygotowanie:

1. Schab bez kości umyj pod bieżącą letnią wodą, wytrzyj do sucha i umieść w misce lub od razu w naczyniu żaroodpornym.

2. Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

3. Mięso nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach, a następnie natrzyj dokładnie marynatą i włóż do lodówki na 2 godziny lub nawet cały dzień.

4. Zamarynowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, dolej wody, tak by sięgała do poziomu około 2 cm.

5. Piec schab 20 minut w temperaturze 200 st., następnie jeszcze 50-60 minut w temperaturze 180 st. Jeśli kawałek mięsa jest mniejszy, będzie potrzebował mniej czasu.

Puree marchewkowe

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewki obrać i w osolonej wodzie.
  2. Ugotowaną marchewkę umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać łyżkę masła i przyprawy – gałkę muszkatołową i sól, ponownie zmiksuj do połączenia składników. Puree powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.

Smażone boczniaki w cieście naleśnikowym

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 90 g mąki
  • szczypta soli
  • ok 200 g boczniaków

Przygotowanie:

  1. Jajka, mleko, mąkę, sól wymieszać przy pomocy trzepaczki, tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. 
  2. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze oblepiać grzyby i być nieco bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki. 
  3. Boczniaki opłukać, dokładnie osuszyć. Przyciąć ogonki w taki sposób, aby grzyby były bardziej płaskie. 
  4. Moczyć w cieście, a następnie smażyć na oleju z dwóch stron – mają się ładnie zrumienić. Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Schab serwować na puree marchewkowym wraz ze smażonymi boczniakami.
Powrót na górę