Wegańskie gołąbki

Wegańskie gołąbki
– mała kapusta włoska
– szklanka ryżu
– pół puszki soczewicy z puszki
– pół cebuli
– papryka czerwona
– papryka żółta
– ząbek (lub wiecej) czosnku
– łyżka wegańskiego majonezu
– litr bulionu warzywnego
– Pomidory pokrojone z puszki
– dwie łyżki koncentratu pomidorowego
– oliwa
– sól pieprz, papryka ostra, bazylia, przyprawa do mies (ogólnie przyprawy wg uznania)

Gotujemy ryż według opakowania

Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek. Podsmażamy. Po chwili dajemy pokrojoną papryke i soczewice. Całość doprawiamy (ja wolę zrobić bardziej ostrzejsze gołąbki, bo sos wychodzi delikatny).

Dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy i doprawiamy według uznania. Gdy przestygnie delikatnie. Dodajemy łyżkę majonezu (by nie było takie suche). Gdy jednak nadal wydaje się za suche, możemy polać oliwa z oliwek i troszeczkę wody z pomidorów z puszki.

Odrywamy liscie od kapusty igotujemy w garnku z wodą przez 10-15 minut.

Wyciągamy liście, osuszamy i dajemy farsz wzdłuż lisci i zawijamy gołąbki.
Wsadzamy je do wysokiego garnka.
Robimy Bulion w osobnym garnku (litr wody i 3/4 łyżki bulionu).
Zalewamy gołąbki i gotujemy je na małym ogniu przez 30 minut.

Przelewamy bulion z gołąbków do mniejszego garnka i wlewamy Pomidory z puszki. Całość doprawiamy, dodajemy koncentratu i zagotowujemy.

Możemy spowrotem wlac sos do gołąbkow ( nie trzeba) I podajemy.
Smacznego

Powrót na górę