ZUPA KREM PIETRUSZKOWO-GRUSZKOWA

Czas: 1-2 h Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • około 1 litr wywaru (bulionu) jarzynowego
  • 250 ml mleka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej świeżo zmielonego czarnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny

DO PODANIA:

  • tarty ser grana padano lub parmezan
  • bazylia
  • oliwa extra vergine
  • płatki chili

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. Wrzucić do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z pietruszką. Dodać cynamon i smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i /lub pieprzem cayenne, wlać 1 litr bulionu i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać mleko i znów zagotować. Zmiksować na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością gorącego bulionu.
  4. Podawać gorącą z tartym serem grana padano lub parmezanem, bazylią, oliwą extra vergine i płatkami chili.
Powrót na górę