
- przez Julia Morgała
Ilość: 8 porcji Czas: 10 h moczenia soji + 2 h (z przygotowaniem bulionu)
Składniki:
- papryka czerwona – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- kimchi – 80 g
- ziarna soi-
- bulion rybny – 125 ml
- cukier – 1 szczypta
- dorsz, filet – 400 g
- kolendra świeża – 22 g
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- mleczko kokosowe – 400 ml
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- pieprz czarny – 1 szczypta
- pomidory krojone z puszki – 400 g
- sól – 1 szczypta
- woda – 250 ml
Przygotowanie:
- Soję moczyć przez noc w zimnej wodzie.
- Umyte filety z ryb dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki.
- Cebulę i paprykę pokroić w paski, a następnie przesmażyć na oliwie z rozdrobnionym kimchi. Dodać bulion i odparować.
- Zawartość patelni przelać do dużego rondla, dodać pomidory z puszki, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.
- Po tym czasie dodać odsączoną z wody soję. Całość podgotować jeszcze ok. 10 min. (ziemniaki muszą zrobić się miękkie).
- Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec do zupy włożyć kawałki filetów z ryb i gotować na małym ogniu jeszcze przez 4-5 min. Ważne, żeby zupy nie mieszać, aby nie uszkodzić filetów!
- Gotową zupę udekorować posiekaną kolendrą.