
- przez Julia Morgała
Czas: 1 h Ilość: 6-8 porcji
Składniki:
- ⅔ szkl. (110 g) mąki ryżowej
- ⅓ szkl. (45 g) mąki owsianej
- ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
- 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (najlepiej złote, odtłuszczone) lub łusek babki jajowatej
- ⅓ szkl. erytrytolu lub cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki (bezglutenowego) proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka obranego ze skórki i startego korzenia imbiru (ok 1-1,5 cm kawałek grubości kciuka) lub ¼-1/3 łyżeczki suszonego
- ¼ łyżeczki kardamonu (najlepiej świeżo utartych w moździerzu ziarenek z ok. 4-5 kapsułek kardamonu)
- ½ szkl. (125 ml, 130-140 g) musu jabłkowego lub jabłkowo-gruszkowego
- ½ szkl. (125 ml) napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego
- ¼ szkl. (60 ml) soku jabłkowego (lub więcej napoju roślinnego) lub 1 duże jajko + 1 łyżka napoju/soku
- ¼ szkl. (60 ml) oleju o neutralnym smaku
- 2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego
- 3 miękkie, wysokie, proste, duże gruszki – u mnie odmiana Konferencja (we WSKAZÓWKACH znajdziesz informacje na co zwrócić uwagę)
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 C, aby był już gorący, gdy ciasto będzie gotowe do wstawienia do pieca.
- Przygotować foremkę (u mnie 26×12 cm), w której będzie się piec ciasto i wyłóżyć ją papierem do pieczenia.
- W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąki, budyń, siemię lub babkę, wybrany sypki słód proszek, sodę, oraz wszystkie przyprawy.
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mus jabłkowy, olej, ocet, mleko roślinne oraz sok jabłkowy lub jajko, jeśli przygotowujesz taką wersję ciasta. Ubić całość trzepaczką balonową na jednolitą masę.
- Gruszki obierać delikatnie ze skórki, zostawiając im szypułki. Postarać się zachować ładny kształt. Jeśli nie trzymają pionu i się przewracają, to można podciąć im delikatnie spód.
- Gdy piekarnik będzie nagrzany, wymieszać wszystkie składniki ciasta. Do suchych wlać mokre, a następnie wymieszać całość dokładnie trzepaczką balonową. Jeśli jest za gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki płynu, ale nie mieszać całości za długo.
- Ciasto przelać do foremki, a w ciasto wsadzić po kolei gruszki, jedna za drugą.
- Piec w 190 C z termoobiegiem przez 15-20 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 min, aż ciasto będzie ładnie wyrośnięte i zrumienione.
- Gdy ciasto będzie upieczone najlepiej pozostawić je jeszcze na 10 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Ciepłe ciasto pozostawić do wstępnego wystudzenia w foremce. Później wyjąć je, odklić delikatnie papier i pozwolić, by oddało jeszcze nadmiar ciepła oraz wilgoci.
- Po całkowitym wystudzeniu można je pokroić. Trzeba to robić delikatnie, ze względu na całe gruszki w środku – ich wielkość rzutuje na ilość ciasta po bokach.
- Ciasto trzymać w chłodnym miejscu, pod przykryciem, by owoce w cieście nie zaczęły zbyt szybko fermentować.