BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM (WERSJA WEGAŃSKA I Z JAJKIEM)

BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM (WERSJA WEGAŃSKA I Z JAJKIEM)

Czas: 1 h Ilość: 6-8 porcji

Składniki:

  • ⅔ szkl. (110 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (45 g) mąki owsianej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (najlepiej złote, odtłuszczone) lub łusek babki jajowatej
  • ⅓ szkl. erytrytolu lub cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka obranego ze skórki i startego korzenia imbiru (ok 1-1,5 cm kawałek grubości kciuka) lub ¼-1/3 łyżeczki suszonego
  • ¼ łyżeczki kardamonu (najlepiej świeżo utartych w moździerzu ziarenek z ok. 4-5 kapsułek kardamonu)

  • ½ szkl. (125 ml, 130-140 g) musu jabłkowego lub jabłkowo-gruszkowego
  • ½ szkl. (125 ml) napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego
  • ¼ szkl. (60 ml) soku jabłkowego (lub więcej napoju roślinnego) lub 1 duże jajko + 1 łyżka napoju/soku
  • ¼ szkl. (60 ml) oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego

  • 3 miękkie, wysokie, proste, duże gruszki – u mnie odmiana Konferencja (we WSKAZÓWKACH znajdziesz informacje na co zwrócić uwagę)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C, aby był już gorący, gdy ciasto będzie gotowe do wstawienia do pieca.
  2. Przygotować foremkę (u mnie 26×12 cm), w której będzie się piec ciasto i wyłóżyć ją papierem do pieczenia.
  3. W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąki, budyń, siemię lub babkę, wybrany sypki słód proszek, sodę, oraz wszystkie przyprawy.
  4. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mus jabłkowy, olej, ocet, mleko roślinne oraz sok jabłkowy lub jajko, jeśli przygotowujesz taką wersję ciasta. Ubić całość trzepaczką balonową na jednolitą masę.
  5. Gruszki obierać delikatnie ze skórki, zostawiając im szypułki. Postarać się zachować ładny kształt. Jeśli nie trzymają pionu i się przewracają, to można podciąć im delikatnie spód.
  6. Gdy piekarnik będzie nagrzany, wymieszać wszystkie składniki ciasta. Do suchych wlać mokre, a następnie wymieszać całość dokładnie trzepaczką balonową. Jeśli jest za gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki płynu, ale nie mieszać całości za długo.
  7. Ciasto przelać do foremki, a w ciasto wsadzić po kolei gruszki, jedna za drugą.
  8. Piec w 190 C z termoobiegiem przez 15-20 min. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 min, aż ciasto będzie ładnie wyrośnięte i zrumienione.
  9. Gdy ciasto będzie upieczone najlepiej pozostawić je jeszcze na 10 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  10. Ciepłe ciasto pozostawić do wstępnego wystudzenia w foremce. Później wyjąć je, odklić delikatnie papier i pozwolić, by oddało jeszcze nadmiar ciepła oraz wilgoci.
  11. Po całkowitym wystudzeniu można je pokroić. Trzeba to robić delikatnie, ze względu na całe gruszki w środku – ich wielkość rzutuje na ilość ciasta po bokach.
  12. Ciasto trzymać w chłodnym miejscu, pod przykryciem, by owoce w cieście nie zaczęły zbyt szybko fermentować.
Powrót na górę