Omlet z boczniakami

Czas: 20 min Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 cebuli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz (najlepiej biały)
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • olej
  • 1 łyżka masła

Składniki:

  1. Jajka roztrzepać z mlekiem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Boczniaki opłukać, odciąć twarde trzonki i pokroić wzdłuż blaszek na kawałki.
  3. Cebulę obrać i posiekać
  4. Na patelni rozgrzać  olej, przesmażyć  na nim cebulę i boczniaki.
  5. Dodać sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki, zarumienić.
  6. Na osobnej patelni, na 1 łyżce masła usmażyć powoli omlet. Najlepiej wlać masę na rozgrzany tłuszcz, przykryć pokrywką i odczekać na średnim ogniu do ścięcia masy.
  7. Gdy masa jajeczna zetnie się, omlet obrócić na drugą stronę i wyłożyć boczniaki. Złożyć na pół i podawać gorący.
Powrót na górę