
Czas: 20 min Ilość: 1 porcja
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 200 g boczniaków
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 cebuli (opcjonalnie)
- sól, pieprz (najlepiej biały)
- 0,5 łyżeczki tymianku
- olej
- 1 łyżka masła
Składniki:
- Jajka roztrzepać z mlekiem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Boczniaki opłukać, odciąć twarde trzonki i pokroić wzdłuż blaszek na kawałki.
- Cebulę obrać i posiekać
- Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cebulę i boczniaki.
- Dodać sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki, zarumienić.
- Na osobnej patelni, na 1 łyżce masła usmażyć powoli omlet. Najlepiej wlać masę na rozgrzany tłuszcz, przykryć pokrywką i odczekać na średnim ogniu do ścięcia masy.
- Gdy masa jajeczna zetnie się, omlet obrócić na drugą stronę i wyłożyć boczniaki. Złożyć na pół i podawać gorący.