PROSTE CIASTO NA OLEJU Z JABŁKAMI

Czas: 1 h Ilość: 8-10 porcji

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (super sprawdziła się orkiszowa),
  • 4  jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
  • 2 duże jabłka,
  • cynamon do oprószenia jabłek,
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną i gęstą masę (około 7-8 minut).
  2. Miksując, wolnym strumieniem wlewać olej.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, oprószyć cynamonem i ułożyć na cieście.
  7. Piec w 180 C około 45-50 min. lub do suchego patyczka.
  8. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Powrót na górę