ZUPA SELEROWO-TRUFLOWA Z TYMIANKIEM

Czas: 1 h Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 1 por
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 marchewki
  • 1 bulwa (korzeń) selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 szklanki bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • tymianek
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Przygotować warzywa: pora (tylko białą i jasnozieloną część) przekroić wzdłuż na pół, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na w poprzek na kawałki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obrać, pozostawić w całości. Selera i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
  2. Do dużego szerokiego garnka włożyć masło lub oliwę, podgrzać.
  3. Dodać pora, cebulę, marchewkę i pietruszkę, mieszając co chwilkę smażyć przez około 4 min na średnim ogniu.
  4. Dodać selera, ziemniaki, miód/cukier oraz sól i smażyć przez około 5 min na średnim ogniu aż warzywa zmiękną i miejscami się trochę przyrumienią, co chwilkę zamieszać.
  5. Wlać gorący bulion i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 25 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Wyjąć marchewkę i pietruszkę z zupy (nie będą wykorzystane) i zmiksować ją na idealnie gładki krem (na najwyższych obrotach blendera) dodając oliwę truflową.
  7. Podgrzać przed podaniem i zaserwować w towarzystwie tymianku i włoskich orzechów zarumienionych na patelni.
Powrót na górę