
- przez Julia Morgała
Czas: 1 h Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 1 por
- 1 mała cebula cukrowa
- 1 mała pietruszka
- 1/2 marchewki
- 1 bulwa (korzeń) selera
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 szklanki bulionu jarzynowego
- 2 łyżki oliwy truflowej
- tymianek
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Przygotować warzywa: pora (tylko białą i jasnozieloną część) przekroić wzdłuż na pół, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na w poprzek na kawałki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obrać, pozostawić w całości. Selera i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
- Do dużego szerokiego garnka włożyć masło lub oliwę, podgrzać.
- Dodać pora, cebulę, marchewkę i pietruszkę, mieszając co chwilkę smażyć przez około 4 min na średnim ogniu.
- Dodać selera, ziemniaki, miód/cukier oraz sól i smażyć przez około 5 min na średnim ogniu aż warzywa zmiękną i miejscami się trochę przyrumienią, co chwilkę zamieszać.
- Wlać gorący bulion i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 25 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Wyjąć marchewkę i pietruszkę z zupy (nie będą wykorzystane) i zmiksować ją na idealnie gładki krem (na najwyższych obrotach blendera) dodając oliwę truflową.
- Podgrzać przed podaniem i zaserwować w towarzystwie tymianku i włoskich orzechów zarumienionych na patelni.