Dynia w occie

Ilość: 4 słoiki po 900 ml każdy Czas: 30 min + leżakowanie

Składniki:

  • minimum 3 kg dyni – waga przed obraniem
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 10-12 gożdzików
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka cukru – około 240 g
  • 5,5 szklanek wody

Przygotowanie:

  1. Dynię umyć, wydrążyć i obrać. Pokroić w kostkę wielkości około 1,5 cm. 
  2. W dużym garnku zagotować wodę i umieścić we wrzątku pokrojoną w kostkę dynię. Trzymać garnek na dużej mocy palnika, by woda z dynią szybko ponownie się zagotowała.
  3. Po ponownym zagotowaniu, od razu wyłowić na półmisek wszystkie kawałki dyni. W tym celu użyć łyżki cedzakowej lub przelać całość do dużego sitka w zlewie. 
  4. Przygotować cztery czyste słoiki o pojemności około 900 ml każdy. Do każdego słoika dodać tyle samo kostek dyni. 
  5. Przygotować sobie zalewę. Do garnka wlać 5 szklanek wody. Wsypać jedną szklankę zwykłego cukru, 4 ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę goździków (do 12 sztuk). Zagotować wodę z cukrem i mieszać ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. 
  6. Wlać octy i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia i od razu wyłączyć. Gorącą jeszcze zalewą wypełnić wszystkie słoiki z kawałkami dyni. 
  7. Słoiki od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić tak na kilka godzina a najlepiej na całą noc. Po tym czasie słoiki odwrócić i odstawić do spiżarki. Dyni w occie nie trzeba poddawać pasteryzacji. 
  8. Podawać do sałatek, kanapek i innych dań.

Smacznego!

Powrót na górę