
Ilość: 4 słoiki po 900 ml każdy Czas: 30 min + leżakowanie
Składniki:
- minimum 3 kg dyni – waga przed obraniem
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 10-12 gożdzików
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 szklanka cukru – około 240 g
- 5,5 szklanek wody
Przygotowanie:
- Dynię umyć, wydrążyć i obrać. Pokroić w kostkę wielkości około 1,5 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę i umieścić we wrzątku pokrojoną w kostkę dynię. Trzymać garnek na dużej mocy palnika, by woda z dynią szybko ponownie się zagotowała.
- Po ponownym zagotowaniu, od razu wyłowić na półmisek wszystkie kawałki dyni. W tym celu użyć łyżki cedzakowej lub przelać całość do dużego sitka w zlewie.
- Przygotować cztery czyste słoiki o pojemności około 900 ml każdy. Do każdego słoika dodać tyle samo kostek dyni.
- Przygotować sobie zalewę. Do garnka wlać 5 szklanek wody. Wsypać jedną szklankę zwykłego cukru, 4 ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę goździków (do 12 sztuk). Zagotować wodę z cukrem i mieszać ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści.
- Wlać octy i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia i od razu wyłączyć. Gorącą jeszcze zalewą wypełnić wszystkie słoiki z kawałkami dyni.
- Słoiki od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić tak na kilka godzina a najlepiej na całą noc. Po tym czasie słoiki odwrócić i odstawić do spiżarki. Dyni w occie nie trzeba poddawać pasteryzacji.
- Podawać do sałatek, kanapek i innych dań.
Smacznego!