
- przez Julia Morgała
Ilość: 4 os Czas: 30 min
Składniki:
- buraki czerwone (u nas uprzednio ukiszone)- 2 szt
- kuskus- 0,5 szkl
- czosnek- 3 ząbki (można pominąć)
- czarnuszka- 2 łyżki
- jajko- 1 szt
- tymianek- 0,5 łyżeczka
- sól do smaku- 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony- 1 szczypta
Przygotowanie:
- Piec nagrzać na 180 stopni.
- Kuskus zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 min.
- Ukiszone buraki zetrzeć na dużych oczkach , a następnie wymieszać z kaszą.
- Dodać czarnuszkę, jajko i przeciśnięty prze praskę/ posiekany czosnek (jeżeli używamy).
- Doprawić solą , pieprzem i tymiankiem.
- Z masy uformować kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skropić po całości olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
- Podawać solo lub z ulubionym sosem.
Smacznego!