Kotlety buraczkowe z kuskusem

Ilość: 4 os Czas: 30 min

Składniki:

  • buraki czerwone (u nas uprzednio ukiszone)- 2 szt
  • kuskus- 0,5 szkl
  • czosnek- 3 ząbki (można pominąć)
  • czarnuszka- 2 łyżki
  • jajko- 1 szt
  • tymianek- 0,5 łyżeczka
  • sól do smaku- 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony- 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Piec nagrzać na 180 stopni.
  2. Kuskus zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 min.
  3. Ukiszone buraki zetrzeć na dużych oczkach , a następnie wymieszać z kaszą.
  4. Dodać czarnuszkę, jajko i przeciśnięty prze praskę/ posiekany czosnek (jeżeli używamy).
  5. Doprawić solą , pieprzem i tymiankiem.
  6. Z masy uformować kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Skropić po całości olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
  8. Podawać solo lub z ulubionym sosem.

Smacznego!

Powrót na górę