
- przez Julia Morgała
Ilość: 4 os. Czas: 30 min
Składniki:
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku (można pominąć)
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 3/4 szklanki bulionu
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1 szklanka mleka (u nas bez laktozy)
DO PODANIA NP.
- pestki dyni / płatki chili / natka / śmietanka
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek (jeśli używamy).
- Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 min.
- Wlać gorący bulion oraz sok, przykryć i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min.
- Pomidory z puszki dodać do potrawy, wymieszać i gotować przez 5 min, do miękkości warzyw.
- Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!