Zupa z dyni

Ilość: 4 os. Czas: 30 min

Składniki:

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka mleka (u nas bez laktozy)

DO PODANIA NP.​

  • pestki dyni / płatki chili / natka / śmietanka

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
  2. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. 
  3. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek (jeśli używamy).
  4. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 min.
  5. Wlać gorący bulion oraz sok, przykryć i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. 
  6. Pomidory z puszki dodać do potrawy, wymieszać i gotować przez 5 min, do miękkości warzyw.
  7. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Powrót na górę