
- przez Julia Morgała
Ilość: 8 porcji Czas: 1,5 h
Składniki:
- 2,5 szkl mąki orkiszowej
- 4 duże marchewki
- 5 jajek
- 1/3 szkl cukru brązowego
- 2/3 szkl oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- jedna cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- garść płatków migdałowych
- garść ziaren słonecznika
- 300 g twarogu (najlepiej z wiaderka, ale u nas podwójnie przemielony z kostki bez laktozy)
- 100 g philadelphia
- 50 ml śmietanki
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Cytryny oparzyć i również zetrzeć na tarce, tyle że na drobnych oczkach.
- Jajka, zmiksować z dodatkiem cukru.
- Mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę, wymieszać ze sobą w osobnej misce.
- Suche składniki powoli dodać do jajek, nadal ubijając.
- Całość wymieszać delikatnie z tartą marchewką i cytryną.
- Przelać do wysmarowanej masłem foremki/ wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Ciasto wygładzić nożem, posypać ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi.
- Piec ok 60 min, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Gdy ciasto stygnie przygotować krem: twaróg zmiksować z sokiem z cytryny (wedle preferencji), philadelphią, cukrem pudrem oraz śmietanką.
- Ciasto przekroić i przełożyć kremem blaty, a resztę dać na górę.
Smacznego!