Ciasto marchewkowe

Ilość: 8 porcji Czas: 1,5 h

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki orkiszowej
  • 4 duże marchewki
  • 5 jajek
  • 1/3 szkl cukru brązowego
  • 2/3 szkl oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • jedna cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • garść płatków migdałowych
  • garść ziaren słonecznika
  • 300 g twarogu (najlepiej z wiaderka, ale u nas podwójnie przemielony z kostki bez laktozy)
  • 100 g philadelphia
  • 50 ml śmietanki
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  2. Cytryny oparzyć i również zetrzeć na tarce, tyle że na drobnych oczkach.
  3. Jajka, zmiksować z dodatkiem cukru.
  4. Mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę, wymieszać ze sobą w osobnej misce.
  5. Suche składniki powoli dodać do jajek, nadal ubijając.
  6. Całość wymieszać delikatnie z tartą marchewką i cytryną.
  7. Przelać do wysmarowanej masłem foremki/ wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  8. Ciasto wygładzić nożem, posypać ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi.
  9. Piec ok 60 min, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  10. Gdy ciasto stygnie przygotować krem: twaróg zmiksować z sokiem z cytryny (wedle preferencji), philadelphią, cukrem pudrem oraz śmietanką.
  11. Ciasto przekroić i przełożyć kremem blaty, a resztę dać na górę.

Smacznego!

Powrót na górę