Kurczak z dynią i pieczarkami

Ilość: 4 porcje Czas: 40 min

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 450 g obranej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu (gotowego lub domowego np. WARZYWNEGO)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Z filetów odciąć cieńszą część, grubszą przekroić poziomo na 2 cieńsze filety.
  2. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Wymieszać, następnie obtoczyć mące.
  3. Obraną dynię pokroić w kostkę.
  4. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki.
  5. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  6. Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
  7. Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.
  8. Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżki masła, posolić i podsmażać przez około 2 – 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła.
  9. Wlać gorący bulion i całość zagotować.
  10. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.
  11. Dodać śmietankę i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki.
  12. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. 
  13. Podawać np. z makaronem.

Smacznego!

Powrót na górę