Zupa pietruszkowo-jabłkowa

Czas: 30 min Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 500 G PIETRUSZKI
  • 1 MARCHEWKA
  • 1 CEBULA (można pominąć)
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU (można pominąć)
  • 2 MAŁE JABŁKA
  • 1,2 L BULIONU WARZYWNEGO
  • 1-3 ŁYŻEK SOKU Z CYTRYNY DO SMAKU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA LUB OLIWY LUB OLEJU LNIANEGO
  • SÓL I PIEPRZ (najlepiej ziołowy)
  • 2 ŁYŻKI OLIWY/ PRAŻONYCH ORZECHÓW NERKOWCA/ SERA FETA

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki. Również marchew obrać i pokroić.
  2. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, czosnek zmiażdżyć i usunąć wyschniętą okrywę – łuskę. 
  3. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki.
  4. Do garnka dodać 1 łyżkę masła i przesmażyć na niej pokrojone warzywa oraz jabłka. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. 
  5. Gotować na małym ogniu, aż pietruszka stanie się miękka. 
  6. W międzyczasie uprażyć orzechy.
  7. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem.
  8. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. 
  9. Na koniec do zupy dodać resztę masła i zamieszać.
  10. Zupę rozlać na talerze i posypać dodatkami. 

Smacznego!

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą zupy pietruszkowo-jabłkowej:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (500 g)
Wartość energetyczna42 kcal236 kcal
Tłuszcz2 g11,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,7 g4 g
Węglowodany5,3 g30,2 g
w tym cukry3,6 g18 g
Błonnik1,4 g7,9 g
Białko1,2 g7,1 g
Powrót na górę