Piernik staropolski

Czas: 1,5 h Ilość:  keksówka 11 x 30 cm

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej – 320 g
  • 100 g prawdziwego masła – pół klasycznej kostki
  • 1 szklanka mleka – 250 ml
  • 150 g drobnego cukru – około 3/5 szklanki
  • 3 łyżki płynnego miodu np. akacjowy – 60 g
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki – 80 g
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika – 20 g
  • 1 łyżka kakao w proszku – 10 g

Przygotowanie:

  1. Podgrzać miód z masłem i przyprawami + dodać jedną łyżkę kakao. Mieszać na małej mocy palnika tylko do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników w jednolity krem. Nie zagotować składników! Jak tylko otrzymasz dobrze wymieszaną masę, odstaw rondelek do przestudzenia. 
  2. Rozpuścić cukier w mleku. Tutaj również nie doprowadzić do wrzenia, a po osiągnięciu zamierzonego celu odstawić do wystudzenia.
  3. Do miski przesiać ok. dwie szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej, (dokładnie 320 gramów mąki) wymieszane z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej. 
  4. Wlać przestudzone słodkie mleko oraz przestudzoną ciemną masę z rondelka.
  5. Wbić dwa, średniej wielkości jajka i wymieszać do połączenia się składników.
  6. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej niewielką ilością mąki/ otrębami. 
  7. Piec w opcji pieczenia góra/dół o temp. 170 stopni przez ok. 40 – 45 min.
  8. Po przestudzeniu można przełożyć powidłami/ oblać polewą czekoladową.
Powrót na górę