Coleslaw z burgerem

Ilość: 2 os. Czas: 40 min. – 1 h

Składniki:

Coleslaw:

  • 1/4 średniej główki kapusty świeżej
  • 1/2 marchewki – 100 g
  • 2 kopiaste łyżki majonezu – 30-50 g
  • sok z 1/4 jednej cytryny
  • 1/2 łyżki cukru pudru lub miodu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy (ewentualnie)

Burgery

  • 2 bułki
  • 2 burgery- ok. 300 g dobrej jakości wołowego mięsa mielonego
  • 2 grube plastry sera- ok. 150 g (może być bez laktozy)
  • 2 łyżki mąki (może być beglutenowa)
  • 2 łyżki panierki (może być bezglutenowa)
  • 1 małe jajko
  • parę liści sałaty
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • ulubione dodatki: pomidory, buraki marynowane, ogórki konserwowe, itd.

Składniki:

  1. Kapustę umyć i obrać zewnętrzne liście, jeśli są uszkodzone. Odkroić ćwiartkę i cieniutko poszatkować.
  2. Kapustę przełożyć do miski, dodać obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
  3. Dodać majonez, sok z cytryny oraz słodzik. Wszystko razem wymieszać i schłodzić przez 1 h w lodówce.
  4. Ser podwójnie spanierować.
  5. Warzywa umyć i pokroić.
  6. Mięso doprawić solą i pieprzem, po czym usmażyć lub ugrillować na patelni (można dodać odrobinę tłuszczu) po 3 min na stronę.
  7. W międzyczasie ser wrzucić na rozgrzany w garnuszku tłuszcz i odczekać do zarumienienia panierki.
  8. Bułki rozkroić i wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby zrobiły się chrupiące/ ewentualnie zapiec w opiekaczu (jak na zdj.)
  9. Na dolną bułkę kłaść coleslawa, na to ser i mięso, a na samą górę warzywa. Całość przykryć drugą stroną bułki (można wysmarować sosem, np majonez-pikantne masło orzechowe) i podawać.

Smacznego!

Powrót na górę