
- przez Julia Morgała
Ilość: 2 os. Czas: 40 min. – 1 h
Składniki:
Coleslaw:
- 1/4 średniej główki kapusty świeżej
- 1/2 marchewki – 100 g
- 2 kopiaste łyżki majonezu – 30-50 g
- sok z 1/4 jednej cytryny
- 1/2 łyżki cukru pudru lub miodu
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy (ewentualnie)
Burgery
- 2 bułki
- 2 burgery- ok. 300 g dobrej jakości wołowego mięsa mielonego
- 2 grube plastry sera- ok. 150 g (może być bez laktozy)
- 2 łyżki mąki (może być beglutenowa)
- 2 łyżki panierki (może być bezglutenowa)
- 1 małe jajko
- parę liści sałaty
- sól i pieprz
- tłuszcz
- ulubione dodatki: pomidory, buraki marynowane, ogórki konserwowe, itd.
Składniki:
- Kapustę umyć i obrać zewnętrzne liście, jeśli są uszkodzone. Odkroić ćwiartkę i cieniutko poszatkować.
- Kapustę przełożyć do miski, dodać obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
- Dodać majonez, sok z cytryny oraz słodzik. Wszystko razem wymieszać i schłodzić przez 1 h w lodówce.
- Ser podwójnie spanierować.
- Warzywa umyć i pokroić.
- Mięso doprawić solą i pieprzem, po czym usmażyć lub ugrillować na patelni (można dodać odrobinę tłuszczu) po 3 min na stronę.
- W międzyczasie ser wrzucić na rozgrzany w garnuszku tłuszcz i odczekać do zarumienienia panierki.
- Bułki rozkroić i wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby zrobiły się chrupiące/ ewentualnie zapiec w opiekaczu (jak na zdj.)
- Na dolną bułkę kłaść coleslawa, na to ser i mięso, a na samą górę warzywa. Całość przykryć drugą stroną bułki (można wysmarować sosem, np majonez-pikantne masło orzechowe) i podawać.
Smacznego!